Poslednje

„Nećemo sad izložbu, smeta izborima“

Prema našim saznanjima, 14. maja trebalo je da se u niškom Narodnom muzeju otvori izložba prokupačkog Narodnog muzeja Toplice kojom bi Nišlije bile u prilici da pogledaju fascinantno germansko koplje koje je na lokalitetu Hisar pronađeno 2021. godine u okviru istraživanja lokaliteta, a vezano za projekat ”Zaštitna arheološka istraživanja utvrđenja Hisar u Prokuplju” čiji je rukovodilac  viši kustos arheolog  Sanja Crnobrnja Krasić iz Narodnog muzeja Toplice. I uveliko se spremala izložba koja sadrži preko sto predmeta, ali je odjednom njeno postavljanje stopirano.

Prema našim saznanjima, direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac, muzejski savetnik arheolog je posavetovala direktorku Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju Ljiljanu Krasić da “se izložba odloži, zbog toga što je Krasićka (SNS) prvostepeno osuđena za falsifikovanje isprave, pa će to ugroziti planirane lokalne izbore u Nišu!”

Direktorka osuđena zbog krivičnog dela falsifikovanje
Direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić, odlukom sudije Ivane Niketić, Osnovnog suda u Prokuplju prvostepenom presudom oglašena je krivom za krivično delo falsifikovanja isprave, iz člana 355 stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije. Ona je ovom nepravosnažnom presudom osuđena na godinu dana uslovne kazne, osam meseci zatvora ukoliko prekrši uslovnu

Izložba je trebalo da se postavi u niškoj Sinagogi i da se na nju nastavi skup Srpskog arheološkog društava i Međunarodna naučna konvencija “Niška vizantija” koja je planirana.

Sanja Crnobrnja Krasić nije želela da komentariše naša saznanja, a obe direktorke su rekla da ona nisu tačna, već da je reč o tome da u Sinagogi mora da se presele sve zbirke iz depoa koji se sređuje.

- Izložba nije otkazana, već smo iz tehničkih razloga prinuđeni da termin otvaranja pomerimo. Naime, u toku je opremanje našeg depoa nakon čega će uslediti preselјenje zbirki koje se trenutno nalaze u prostoru izložbene Galerije Sinagoga. Kada budu završeni ovi radovi i izložbeni prostor se
oslobodi, dogovorićemo novi termin gostovanja. Mi se radujemo gostovanju naših kolega iz Narodnog muzeja u Prokuplјu i iskreno žalimo zbog plasiranja netačnih informacija i nepotrebnog uznemiravanja javnosti- kazala nam je u pisanom odgovoru direktorka niškog muzeja Vesna Crnoglavac.

Slično je odgovorila i trenutno sporna direktorka Narodnog muzeja Toplice Ljiljana Krasić. U kratkoj sms  poruci rekla je da se sređuje depo, te da će se odrediti nov datum otvaranja izložbe.

Ipak, naš kolega iz Niške inicijative Srđan Nonić je obišao Sinagogu, koja je bila zaključana, iako na vratima piše da bi trebalo da radi, a onda i pozvao direktorku Crnoglavac, koja u razgovoru sa njim nije pomenula nikakvo sređivanje depoa.

0:00
/0:15
-Rekla mi je da je trenutna izložba prošla, te da će prvo da se ona skloni, a kada bude neke nove, obavestiću s eputem medija koji najavljuju takve stvari- prepričao nam je Nonić šta je zatekao na licu mesta I šta mu je direktorka rekla.

Ni u jednom momentu u razgovoru, potvrdio nam je Nonić nije pomenula da se sređuje depo, te da se zbirke iz depoa privremeno sele u Sinagogu.

Inače, mi smo još saznali, da kada se sređuje depo, obično se zbirke sele u prostor Crvenog krsta, nekadašnjeg logora iz Drugog svetskog rata.

Ipak, da verujemo mi direktorki Crnoglavac?

You've successfully subscribed to Prokupljepress.com
Great! Next, complete checkout for full access to Prokupljepress.com
Welcome back! You've successfully signed in.
Nemoguće je da se prijavite! Molimo vas Pokušajte ponovo.
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Greška!!! Niste ispešno platili.
Uspešno! Uspešno ste izmenili podatke za plaćaje.
Greška! Dogodila se greška prilikom unešenja podataka. Pokušajte ponovo.